Een onderwijsmaker aan het woord over haar opdracht

‘De afgelopen periode heeft de school te maken gehad met veranderingen en uitdagingen, zoals wisselingen in de rol van Intern Begeleider en de instroom van nieuwe leerlingen. Dit vroeg om een sterke aanpak op het gebied van kwaliteitszorg en begeleiding’.

Elke maand laten we een onderwijsmaker aan het woord over zijn/haar opdracht en ervaringen in het onderwijs. Deze keer vertellen we over de aanpak van kwaliteitszorg en leerlingbegeleiding binnen een school in verandering. Lees hoe we werken aan een stabiele en toekomstbestendige schoolomgeving!

De rol van Intern Begeleider wisselde de afgelopen jaren vaak door langdurige ziekte. Tijdelijke vervangers en een trainee namen de taak over, maar zonder blijvende oplossing. Toen de oorspronkelijke Intern Begeleider terugkeerde, leek het even beter te gaan. Tegelijkertijd kreeg de school te maken met de sluiting van een buurtschool en een grote instroom van nieuwe leerlingen.

De overgang naar Kwaliteitscoördinator (KC) werd niet volledig doorgevoerd. Het bestuur stelde drie hoofdtaken vast voor de interim-opdracht:

  1. Kwaliteitsbeleid analyseren en een verbeterplan maken.
  2. Overdracht van leerlingen coördineren.
  3. Tijdelijk KC-taken uitvoeren.

Na de zomervakantie bleek dat de Intern Begeleider niet kon terugkeren. Dit vroeg om een structurele oplossing, met als doel een sterk kwaliteitszorgsysteem en een soepele integratie van de nieuwe leerlingen.

De opdracht bracht grote uitdagingen met zich mee. Door het ontbreken van een stabiele Intern Begeleider ontstonden hiaten in het kwaliteitsbeleid en zorgsysteem. De onverwachte instroom van nieuwe leerlingen vergrootte de druk op het team. Bovendien ontbrak een gestructureerd systeem om afspraken te borgen.

Een grondige kwaliteitsanalyse was nodig, gekoppeld aan het schoolplan. Dit leidde tot een verbeterplan met onder meer kwaliteitskaarten en een sterker zorgsysteem.

Ook de leerlingoverdracht vroeg om zorgvuldige coördinatie. Belangrijk waren een soepele integratie in de klassen, duidelijke zorgdossiers en nauwe samenwerking met leerkrachten en het zorgteam. Een overdrachtsdocument werd opgesteld om continuïteit te waarborgen.

Tot slot werden de KC-taken tijdelijk herverdeeld, met ondersteuning van het team. Prioriteiten werden bepaald om de taken effectief op te vangen.

Onderwijskwaliteit brengt uitdagingen én kansen. Weerstand tegen verandering en de kloof tussen beleid en praktijk zijn bekende obstakels. Maar een frisse, objectieve blik helpt verbeterpunten te zien en kennis te delen. Zo groeit de kwaliteit van het onderwijs.

Aan het einde van de interim-periode is het streven om een stevige basis te hebben voor een duurzaam verbeterd kwaliteitszorgsysteem en een succesvolle overgang van de leerlingen uit de buurtschool. Door een duurzame verandering in gang te zetten, ontwikkelen leerlingen, collega’s en ouders zich optimaal binnen een stabiele en goed functionerende schoolomgeving.