Podcast Ton Markink en Mathieu Bootsveld

“Wij willen bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs. Veel ingewikkelder is het niet.”

In een boeiende aflevering van de OnderwijsConnected podcast praten Ton Markink en Mathieu Bootsveld, oprichters van OnderwijsConnected, over hun missie om het Nederlandse onderwijssysteem te vernieuwen en te verbeteren. Het gesprek biedt een diepgaand inzicht in hun achtergrond, motivatie en de uitdagingen die ze willen aanpakken.

Ton Markink

Ton Markink begon zijn loopbaan in de kinderkledingbranche voordat hij de overstap maakte naar het onderwijs, aangetrokken door de combinatie van zijn passie voor sport en de wens om een verschil te maken in het onderwijs. Hij vertelt: “Ik dacht dat ik om drie uur klaar zou zijn, maar het onderwijs bleek intensiever dan verwacht.” Zijn veelzijdige ervaring, van atletiektrainer tot interimdirecteur, gaf hem de basis om OnderwijsConnected mede op te richten.

Mathieu Bootsveld

Mathieu Bootsveld deelt een vergelijkbaar verhaal van toeval en passie. Oorspronkelijk koos hij de pabo omdat hij niet zeker wist wat hij wilde na de havo. Maar vanaf het moment dat hij begon, wist hij dat het onderwijs zijn roeping was. “Vanaf mijn 21ste sta ik voor de klas, en ik ben nu 51. Ik heb nooit spijt gehad van die keuze,” zegt hij.

Kwaliteitsverbetering en organisatieverandering

OnderwijsConnected onderscheidt zich door zijn aanpak van het koppelen van talenten aan de juiste opdrachten binnen scholen en besturen. Ze richten zich niet alleen op de invulling van vacatures, maar ook op het stimuleren van kwaliteitsverbeteringen en organisatieveranderingen binnen het onderwijs. “Wij willen bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs. Veel ingewikkelder is het niet,” zegt Ton.

Talent zien en benutten

Een cruciaal aspect van hun aanpak is het verbinden van mensen en het benutten van hun talenten. Mathieu benadrukt: “Op het moment dat je de talenten van je eigen mensen ziet en die kunt koppelen aan opdrachten, heb je blije mensen aan het werk.” Deze visie is verankerd in hun missie om mensen te zien en te ontwikkelen, wat bijdraagt aan een betere werkplek en uiteindelijk aan beter onderwijs voor de kinderen.

Leiderschapstraject Schoolleider in 1 jaar

OnderwijsConnected zet zich ook in voor het bieden van gerichte scholing en ontwikkeling. Ze zijn bezig met het opzetten van een academie. Inmiddels staat de schoolleidersopleiding die maatwerk biedt op basis van de individuele behoeften van de deelnemers. “We willen dat mensen vanaf dag één in positie worden gebracht als directeur, met een mentor die hen begeleidt,” legt Ton uit.

“Wees kritisch en sta open voor andere ideeën”

Samenvattend, OnderwijsConnected is een beweging die het onderwijs in Nederland wil transformeren door het benutten van talenten en het verbeteren van organisatiestructuren. Zoals Mathieu het treffend zegt: “Wees kritisch op hetgeen wat er gebeurt. Sta open voor andere ideeën en ga met elkaar op zoek naar de vraag achter de vraag en de antwoorden daarop.”

Deze podcastaflevering biedt een inspirerend kijkje achter de schermen van OnderwijsConnected en hun toewijding aan het creëren van een beter onderwijssysteem.